torsdag 9. desember 2010

Petter Dass

Petter Dass ble født i ca. 1646. Han var sønn av Peiter Dundas som kom fra Dundee i Skottland. Søsteren og Peiter innvandret til Norge, nærmere bestemt Bergen. Der tok de borgerskap i 1635. Han giftet seg med Maren Falch, som da er moren til Petter. Petter var akademisk utdannet i København og kjenner sin samtidsdiktning svært godt. I flere av tekstene hans kan du se flere stiltrekk som er typiske for barokken. Gleden av å ramse opp ord, bruken av rim og klangeffekter, alle allegoriene eller liknelsene. Til vanlig var han en veldig godt likt prest. Petter døde den 17. august 1707.

Noen av verkene hans

·         Andelig Tidsfordriv eller Bibelske Viisebog
·         Den nordske Dale- Viise

Dorothe Engelbretsdotter

Dorothe Engelbretsdotter ble født i Bergen den 16. januar 1634. Faren hennes het Engelbret Jørgenssøn, han var rektor og sogneprest i domkirken. Moren til Dorothe het Anna Wrangel, hun var hjemmeværende, og det sies at det var hun som lærte Dorothe å skrive. Den unge forfatteren reiste til København, da hun var 18år gammel giftet hun seg med farens kapellan. I København bodde hun i tre år. Dorothe var den første kvinnelige forfatteren i Norge, hun skrev salmer, leilighetsdikt og rimbrev. I motsetning til Peter Dass fikk Engelbretsdotter mange av tekstene sine i sin leve alder. Når hun bodde i København diktet hun mye, diktene hennes var så bra at folk trodde ikke at det var hun som hadde skrevet dem. Men mannen hennes. Dorothe døde den 19.februar 1716 82år gammel.

Her er noen av hennes mest kjente verk.
·         Taare Offer
·         Siælens Sang- Offer
·         Om det evige liv
·         Gravskrift
·         Aften salme


mandag 22. november 2010

Renessansen (stikkord)

  • 1500-1800
  • Mennesket i sentrum
  • Utspring i Italia
  • Renessansen= gjenfødelse
  • William Shakespeare (1564-1616)
  • Hamlet
  • Ny frihet innenfor kunst, vitenskap og tenkning
  • Columbus, Magellan, Vasco da Gama
  • Globalisering
  • Leonardo da Vinci (1452- 1519)
    • Levende modeller
  • Michelangelo (1475- 1564)
    • kunstmaler og billedhugger
  • Opprør mot latinens monopol i skriftlig framstilling
  • Opprør mot pavekirken 1500-tallet
    • Martin Luther (1483- 1546) 
    • lederen
  • Boktrykkerkunsten Johann Gutenberg (1397- 1468)
    • 1400- tallet
  • Michel de Montaigne (1533- 1592)
    • essaysjangeren
  • Miguel de Cervantes (1547- 1616)
    • Don Quijote
    • første moderne roman
    • verdenslitteraturens beste roman
  • Renessanse= kunst og arkitektur
  • Humanisme= tenkning og filosofi
  • Reformasjonen= religiøse området
  • Viktige perioder i europeisk kulturliv

onsdag 6. oktober 2010

KVINNEN I KJØLESKAPET av Gunnar Staalesen


Gunnar Staalesen blei født i 1947. Han tok utdanninga si ved Universitetet i Bergen og er utdanna som cand. Philol. Cand. Philol. er ein akademisk grad i historisk-filosofiske fag. Etter 1987 jobba han som forfattar på heiltid. Gunnar Staalesen er ein av dei mest kjende forfattarane i Noreg. Dei bøkene han er mest kjent for er kriminalromanane om Varg Veum. Det er til saman 17 bøker om privatdetektiven Varg Veum. Bøkene er oversatt til fleire Europeiske språk. Staalesen har vunne ein rekke norske og nordiske priser for sine kriminalromanar, blant anna Rivertonprisen i 1975. I detta referatet skal eg skriva eit referat frå den fjerde boken til Staalesen, Kvinnen i kjøleskapet. Boka er på 186 sider.

Kvinnen i kjøleskapet er den fjerde boken i ein rekke av bøkene om Varg Veum. Veum er kåra til den mest populære helten i Noregs kriminallitteratur. Veum sitt oppdrag i denne boka er å finne ut kvar det er blitt av Arne Samuelsen. Samuelsen er ein av dei beste ingeniørane oljebransjen har. Arne jobbar ofte ute i Nordsjøen på ein plattform, men då han er heime bor han i ein leilegheit som er på Våland. Når Samuelsen er heime frå plattforma pleier han alltid å sende ein helsing til sin mor i Bergen. Det er lenge sia mora har fått helsing frå Arne, og kontaktar politiet. Veum blir satt på sak. Han reiser til Stavanger for å høyre med naboar og andre som har kjensel til Arne Samuelsen, om dei har høyrt noko frå han. Det er ingen som veit kvar han er, men ho som eigar leilegheita hørte det var mykje bråk til langt ut på natta for noka dagar sida. Han kommer seg inn i leilegheita, der er alt i sin kjønneste orden. Arne var kjent som ein mann som hadde kontroll på tinga sine. Men Varg følte det var noko uro i lufta. Han går rundt i leilegheita å fangar opp litt informasjon. Då han opnar kjøleskapet blir han helt forskrekka og smeller igjen. Der ligg det ei død kvinne som ikkje har armar, bein eller hovud. Veum prøver febrilsk å finne ut kven denne kvinna er. Han lukker igjen kjøleskapet og går ut av leilegheita, kjører til politistasjonen for å melda mordet. Men då politiet kommer til leilegheita er alt i sin kjønneste orden igjen. Varg skjønner ingenting og må finne ut av detta. Han reiser rundt på jobben til Arne og snakkar med kollegaer, men finner ikkje ut så veldig mykje. Heilt til han treffer ein person som kjente Arne veldig godt, han het Kjetil. Han forteljar det han veit om Samuelsen. Veum fikk mykje informasjon av Kjetil, og begynner å forstå kva som har skjedd. Då dei andre detektivane finn ut kva som eigentleg har skjedd. Da forstår Veum alt som var uklart. Spørsmålet no er kven drepa Arne Samuelsen?


Varg Veum er ein privatdetektiv, og er hovudpersonen i kriminalromanane til Gunnar Staalesen. Veum vart født i Sunnfjord under krigen. Han har vert gift, men er no skilt. Han har ein son som er vaksen, som han fekk med den tidlegare kona hans. Han er ein rolig og fornuftig person som tar nesten alt med ro, og han har beina godt planta på jorda. Detta legg du merke til når han finn den døde kvinna i leilegheita til Arne Samuelsen, og ikkje minst da han skal vise kvar han fant liket til politiet da det ikkje er der. Slik fekk eg inntrykk av Varg Veum.

Eg synast at denne romanen var ei kjekk bok å lesa. Den var ikkje for lang, og språket passa godt for mine lesekunnskapar. Eg har ikkje noko tankar om boka, den var ganske konkret synast eg. Denne boka vil eg anbefale for folk som likar krim. Den var spennandes og interessant. Mykje spenning heile tida. Det er eit genialt plot, og det er ein overraskande slutt.

fredag 24. september 2010

Gunnalug Ormstunge

Anders Thomassen: A
Hvordan er synsvinkelen? Gje døme og kommentar.

·       Forside: Soga om Gunnlaug Ormstunge
·       Side 1: Synsvinkel
o      ”Ikkje skal eg svike deg,” svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstre handa, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår.”
o      I dette eksempelet ser vi at fortellingen er skrevet i et autoralt refererende synspunkt, det vil si at forfatteren forteller det som skjer, men som ikke kan skildre følelsene til karakterene. (Fluen på veggen).
o      Denne synsvinkelen gjør at vi får handlingen litt på avstand og fortellermåten kan være litt kald.
o      Når fortelleren bare sier hvordan karakterene gjør ting og opptrer på gir han en indirekte personbeskrivelse. Forfatteren overlater til oss å danne et bilde av karakterene og deres tanker og følelser gjennom handlinger og replikker.
o      Når han underdriver hendelsene (knakk bare beinet) oppfattes karakterene som mer helteaktige. Underdrivelsen kalles litotes.
o      Miljøskildringer og daglige hendelser får liten plass i historien.


Trond Axdal: B
Er forfatteren nøytral, eller grip han inn i fortelljinga og kommenterer henne? Gje døme.

Forfatteren er helt nøytral i sagaen. Han griper aldri inn og gir sin formening om noen eller noe. Han legger opp til at leseren selv finner ut av hva som er galt og rett. I høydepunktet i sagaen kan du se et godt eksempel på at forfatteren er helt nøytral. ”Ikkje skal eg svike deg,” svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstre handa, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår.”
I dette eksempelet ser vi at ingen beskrivelse er gitt og ingen følelser er innblandet. Det eneste forfatteren beskriver er at Gunnlaug fikk et ”ovstort sår”. Når forfatteren bare beskriver hvordan ting skjer og hva de gjør, gir han en indirekte personbeskrivelse. Dette gjør at leseren selv må lage et bilde om hvor stor ære de har. Når han underdriver hendelsene som (knakk et bein) viser dette at han er sterk og har stor ære.

Kristoffer Meling: C

- Korleis får lesaren kjennskap til kva personane tenkjer og meiner? Døme
Siden forfatteren er nøytral legger han ikke til rette for å si direkte hva enkeltindividene tenker eller mener, men siden det er mye dialog kan vi tenke oss fram til hva de forskjellige karakterene(personene) tenker. Forfatteren bruker noen av de samme metodene som blir brukt i dagens fortellinger, med en forteller som styrer handlingen fremmover, og med dialog og handling, som kan fortelle oss hva personer i fortellingen tenker, eller mener. Fortelleren kan også avsløre hvordan han tror at personene har det, ut i fra handlingene til personene: EKS: ”og Helga gret sårt”, her sier fortelleren handlingen hennes, men ikke hvorfor hun gråter, dette kan vi se kontekst i viss vi har lest de tidligere dialogene mellom Helga og Ravn. Grunnen til at Helga gråt er fordi hun vantrives i ekteskap med Ravn, hun ble tvangsgiftet bort til Ravn mot sin vilje, denne skikken praktiseres også i dag, men i få samfunn.

Måten teksten er fremstilt på er veldig lett å lese, og lett å følge med på, fordi den legger opp til at vi selv tolker det som skjer. Dette kommer tydelig fram i dette sitatet: ”Da sa Gunnlaug <> Ravn svarar: <> Gunnlaug seier:<><> svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstrehanda, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår.” Dette viser at gunnlaug er mer ærefull en Ravn. Fordi handlingen sier det ved at Gunnlaug ikke vil sloss mer med Ravn når Ravn er blitt skadet. Gunnlaug viser medlidenhet og henter vann til Ravn, men Ravn sviker Gunnlaug.

Daniel Marvik: D

- Fortell forteljaren like utførleg om alt, eller samanfattar han delar av handlinga ? Gje døme.

Forfatteren skriver ikke like mye om alt i handlingen, han komprimerer handlingen og skriver konkret om akkurat det som skjer. Han lar være å ta med unødvendig informasjon for og gi handlingen en fullstendig mening og for å gi leseren et bestemt bilde om det som skjer.

For eksempel:
”Ein dag på tinget da det var mykje folk på Lovberget og dei var ferdige med å avgjere rettsakene, kravde Gunnlaug togn og sa: Er Ravn Ånundsson her? Han svarar at han er der. Gunnlaug sa da: Du veit at du har teke den kvinna som var lova meg, og såleis sett fiendskap mellom oss. For det vil eg no by deg holmgang her på tinget om tre dagar på Øksaråholmen”.

Her er et eksempel på at når han byr ham opp til holmgang så går han dypt og forteller årsaken om hvorfor, mens plutselig har det gått et halt år så er de i Norge er et eksempel på at forfatteren ikke går inn i dybden.

tirsdag 14. september 2010

Islendingesagaer

Islendingesagaer

Detter er en oppgave som vi har fått en gitt tid på å skrive. Vi fikk 30min på å bli ferdige. Innlegget handler om Islendingesagaer.

Islendingesagaer er skrevet av anonyme opphavsmenn, og handler om ulike slekter fra ca. 930 når det kom folk fra Norge som bosatte seg på Island. Sagaene ble nedskrevet på 1200- og 1300-tallet. 1230-årene ble det store historieverket Heimskringla til. I tillegg ble det skrevet mange sagaer om biskoper og stormenn i samtida. Mange regner islendingesagaene som det mest originale bidraget fra Island i middelalderen.

Sagene har ulike lengder. De lengste sagaene, Njåls saga, Egils saga og sagaen om laksdølene, kan vi sammenligne med romaner. Det er mange personer med i handlingen. Det er også mange sagaer som er kortere selvfølgelig. Her er noen av dem, Sagaen om Gunnlaug Ormstunge og Sagaen om Ramnkjell Frøysgode. Handlingen er ofte om konflikter mellom enkeltindivider eller om slekter. Det er viktig og opprettsholde æren for sagaheltene.

 
Kilder: 
Fakta: Fra læreboken: Grip Teksten NORSK Vg2 og http://no.wikipedia.org/wiki/Islendingesaga

mandag 6. september 2010

Middelalderen

Middelalderen er den tidsperioden som strekker seg fra 500år e.kr til 1500år e.kr. Nærmere nøyaktig 476-1453. Tidsperioden var for det meste ganske sentral i Europa. Under middelalderen var det lite utvikling men når vi ser hva som ble skrevet og hvor mye bra kunst det ble til i middelalderen, ser vi en god forskjell mellom middelalderen og moderne tid. Men når boktrykkerkunsten og reformasjonen kom ble det en ganske brå slutt.

Middelalderen kan deles inn i tre epoker. Tidlig middelalder, høymiddelalderen og senmiddelalderen.

Tidlig Middelalderen
Tidlig middelalder er den perioden i europeisk historie som starter fra slutten av romerriket på 400-tallet, til det tysk romerske riket under Otto den store på 900-tallet.

Høymiddelalderen
Denne perioden varte fra 1050-1300. Høymiddelalderen kom etter tidlig middelalder og før senmiddelalderen. Det som er kjent fra høymiddelalderen er den enorme befolkningsveksten i Europa. Dette førte til store sosiale og politiske forandringer i forhold til tidlig middelalder.

Senmiddelalderen
Tidlig i denne epoken skjedde det mye som gjorde at det store antallet med folk i Europa ble mindre. I 1330 kom svartedauden til Europa, og det var enormt mange mennesker som døde. I tillegg til dette var det krig. økonomisk stagnasjon og flere perioder med hungersnød.

Litteratur
Alt som ble skrevet i middelalderen blir kalt middelalderens litteratur. Mye av det som ble skrevet i denne perioden var preget av den katolske kirken, fordi det var den som var midtpunktet i denne tidsperioden. Det meste av litteraturen som ble skrevet ble skrevet på latin, dette er også fordi den katolske kirken var et midtpunkt i samfunnet. Innholdet i tekstene var mye fakta som skulle gi informasjon. Den mest kjente sjangeren i middelalderen var speil. Speil er det vi i dag kaller leksikon.