tirsdag 7. juni 2011

Oppsurmering av Vg2- kurset i norsk

Hva har vi jobbet med?
  1.        Norrønlitteratur
  2.        Middelalderen
  3.        Renessansen
  4.        Barokken
  5.        Opplysningstiden
  6.        Romantikken
  7.        Nasjonalromantikken
  8.        Sammensatte tekster
  9.        Filmanalyse

Hva husker jeg av dette?

Den norrøne perioden er fra 700 e.kr til 1350 e.kr. norrøn litteratur er litterære fortellinger på norrønt eller gammelnorsk. Norrønt språk ble snakket i Norge, Sverige, Danmark, Island, Færøyene og Grønland. Det som ble skrevet er eddakvadene, skaldediktene og sagalitteraturen.

Middelalderen er fra peroiden 500-1500. middelalderen sluttet med at boktrykkerkunsten ble til, reformasjonen startet og europeiske oversjøiske reiser og til slutt Østromerrikets fall.

Renessanse betyr gjenfødelse. I denne perioden ble gjenopplivingen av antikkens filosofi, kust og kultur.

Barokken er fra 1600 og 1700-tallet. Barokken eller barokk er navenet på en stilart og en epoke innen europeisk kunst.

Opplysningstiden
  •          Ny beundring for antikkens kultur
  •          Kirken klamret seg til makten sin
  •          Den franske revolusjon
  •          Jean Jacques Rousseau


Romantikken
  •        Napoleons krig og vanskelige økonomiske forhold
  •     Diktningen skulle vise det indre i mennesket der følelser og fantasi rådet


Nasjonalromantikken
  •         Litteraturen hadde et sterkt nasjonalt preg.


Sammensatte tekster
  •          Består av modaliteter som tekst, lyd og bilde.


Filmanalyse
  •          Fortelleren
  •          Ulike sjangrer
  •          Virkemidler

o   Kameravinkel
o   Komposisjon
o   Bildeutsnitt
o   Bildehastighet
o   Bildemanipulasjon
o   Lys og farge
o   Klipping
o   Lyd

Hva har vert den kjekkeste arbeidsmetoden? Hvorfor?

Jeg synes den kjekkeste arbeidsmetoden var med plakatene. Det er fordi jeg synes at det er kjekt å jobbe i grupper og sammen med andre. For da kan du lære arbeidsmetoder av andre hvordan de vil sette opp en eventuell fremføring og lignende.

Blogging i skolesammenheng

Jeg mener at bloggingen i skolesammenheng har vert interessant. For alt vi har jobbet med på bloggen kan hentes opp igjen, og det forsvinner aldri, noe som jeg synes er veldig greit.  

onsdag 30. mars 2011

Nasjonen Norge

Nasjonalbygging strekker seg fra 1800- tallet til 1870. De nordiske landene var perioden nasjonalromantikken innledningen til nasjonsbyggingsprosessen. Det dem brukte for å bygge en nasjon kunne være skapelse av nasjonalt skriftspråk, skriving av historieverk som viste en uavbrutt sammenheng bakover i tid og skoleverk der nasjonale holdninger ble tatt i bruk.

Vikingtiden er en del av nasjonen Norge. Det er mye historie rundt vikingtiden som du lærer på skolen den dag i dag. Vikingtiden var en epoke fra ca. 800- 1050 som foregikk i Norden. Epoken har fått navnet vikingtiden på grunn av alle vikingferdene på denne tiden. De reiste rundt i europa og plyndret og handlet med andre land. Det første kjente vikingangrepet ble foretatt på klosteret Lindisfarne i Nord- England i 793. Vikingferdene som foregikk i vest var preget av plyndring, mens vikingferdene som forgikk mer østover var preget av handel.

Middelalderen er den historiske perioden fra antikkens avslutning til tidlig moderne tid eller renessansen. Middelalderen strekker seg fra ca. 500-1500 tallet. Det som startet middelalderen var det Vestromerske fall, folkevandringene og kristendommens voksende innflytelse. Avslutningen av middelalderen er den samlede effekten av endringene på 1400-1500 tallet. Da kom boktrykkerkunsten av Gutenberg, reformasjonen og europeernes oversjøiske reiser. Og sist Østromerrikets fall i 1453. I norden ble middelalderen til etter vikingtiden i ca. 1050. Da kristendommen komt til Norge og det var en konge som ble valgt til å styre landet med andre stormenn, adel og kirken. 

Peter Andreas Munch eller bedre kjent som P.A.Munch var en Norsk historiker og nasjonalbygger som er kjent for sitt arbeid med Norges middelalderhistorie. Han var en av de første mennene som ikke var katolsk som fikk tilgang til arkivene i Vatikanet. Der la han grunnlaget for sitt hovedverk “Det norske Folks Historie”. Han ble født i 1810 og døde i 1863 i Roma.

Henrik Ibsen var en norsk dramatiker og lyriker. Han har gjort stor betydning både nasjonalt og internasjonalt. Han anses for å være den mest spilte dramatikeren i verden. Han er en stor del av Norges nasjonalbygging og litteratur. Han er også en av de fire store sammen med Alexander Kielland, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie. Han ble født i 1828 og døde i 1906 i Kristiania.

Bjørnstjerne Bjørnson var en Norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Han har laget mange bondefortellinger, skuespill, dikt, romaner, artikler, taler og mange brev. Bjørnson prøvde å ta opp arven etter Henrik Wergeland. Alle bondefortellingene til Bjørnson fornyet fortellerkunsten i Norge med hensyn til form, stil og menneskeskildring. Han var også grunnleggeren av det moderne sagadramaet og det borgerlige samtidsdramaet. Mange av diktene til Bjørnson ble tonesatt av mange kjente komponister, en av den heter Edvard Grieg. Det er han som har skrevet Norges nasjonalsang som heter “Ja, vi elsker dette landet” som Rikard Nordraak komponerte musikken til. Han er også en av de fire store.

Henrik Wergeland var en Norsk forfatter. Han regnes som en av Norges største lyriker gjennom tidene. Alt som hadde skjedd før han tid var ikke interessant. Han brydde seg bare om kontinuiteten i norgeshistorien, og det var det han skrev om og. De 400åra som Norge var i union med Danmark så han helt bort ifra. Odelsbonden og den frie bondestanden har en særegen plass i nasjonen Norge. Han kjempet mot rettferd, og da gjald det å få me hele folket. Derfor drev Wergeland også et omfattende opplysningsarbeid for å utdanne folk til å ta del i demokratiseringsprosessen. Han starta et folkebibliotek, skrev mange opplysningshefter og ga ut flere lærebøker i ulike fag. Og ikke minst holdt han mange ulike foredrag og jobba aktivt for å oppheve paragrafen i grunnloven som sa at jøder og jesuitter ikke fikk komme inn i landet. Wergeland er en stor del av litteraturen i Norge.
 
Mauritz Hansen var også en Norsk forfatter, lærebokforfatter, lærer og skolestyrer. Han begynte å jobbe som lærer i Trondheim, men etter hvert ble han skolestyrer ved Kongsberg middelskole. Han renes som skaperen av den Norske romanen, og den første bondefortellingen. Og regnes som verdens første forfatter som kom ut med en kriminalroman. Han er mest kjent for sine noveller, “luren” er en av dem mest kjente novellene hans. Han var inspirasjonskilde for Henrik Ibsen, som lærte sin retrospektive fortellerteknikk fra Hansens tekster. Alle disse forfatterne, dikterne, dramatikere og lærerne har satt sitt preg på Norsk nasjons bygging.
 
Eventyr og sagn samlet Asbjørnsen og Moe inn. De reiste Norge rundt for å finne fortellinger som folk hadde på hjertet. De skrev litt om på fortellingene, og lot folk lese eventyrene. I nyere tid er det gitt ut mange eventyr hefter som er litt mer moderne. Landstad og Crøger sørget for at folkevisen ble til.

Språket har en viktig rolle i den Norske historien, og det komme alltid til å være viktig. Norge var i union med danmark og Sverige. Og dette preget det norske språket. Norge ville ha sitt eget språk, så det var noen som gjorde en innsats for dette. En av dem var Ivar Aasen. Han reiste rundt i landet og samlet alle dialektene og satt det sammen til et språk som vi i dag kaller nynorsk. Det var mange som ikke likte dette, som heller ville fornorske dansken som vi snakkes på denne tiden. Knud Knudsen var han som gjorde dette. Han laget et norsk språk som var ganske likt dansk. I dag kaller vi det for bokmål. Dette er den mest brukte skriftspråket i Norge den dag i dag.

Musikk, dans og kunst er også en viktig del i nasjonen Norge. Musikk var noe alle likte, folk samles for å synge å høre musikk. Dette lagte god stemning blant innbyggerne. En kjent mann fra Bergen som likte å spille og ble kjent som liten gutt heter Edvard Grieg. Han komponerte mye bra musikk som satte sitt preg på nasjonalbyggingen i Norge. Det var også mange kunstnere her i landet som likte å male Norsk natur. Theodor Kittelsen var han som tegnet bildene til eventyrene til Asbjørnsen og Moe. Han likte å male norsk natur med troll og andre naturmystiske vesen. Dette har og satt sitt preg på nasjonen Norge. Den dag i dag er det mange turister som reiser til Norge for å se troll og alle disse vesenene til Kittelsen. En annen kunstner som likte å male høye fjell og fantastisk natur som Norge har å tilby var Hans Fredrik Gude. Han har malt ett av dem mest kjente maleriene her i landet som heter “Brudeferden i Hardanger”.    

torsdag 24. februar 2011

Opplysningstiden/ Klassisismen

  • Oppstår i Frankrike rundt 1700-tallet
  • Fortsetter med de gamle ideene fra renessansen
    • Enkelthet, klarhet, orden, harmoni og beherskelse som ideal
    • Mente det fantes regler for det skjønne og at disse fantes i antikk diktning
    • Fornuften skal styre, ikke følelsene
    • Lidenskapen må holdes under kontroll
  • Kunsten ble med realistisk, det ble mye etterligning av naturen, og skildring av den menneskelige naturen
  • Opplysningstanker (hvordan verden kan bli bedre)
  • Fra naturen sin side er alle mennesker like og har derfor samme rettigheter
    • Krav om større rettigheter til enkeltmennesket
    • Vekt på fornuft og opplysning, den naturlige og det nyttige, likhet og demokrati
  • Voltaire (1694-1778)
  • Antikkens Hellas og Roma er forbildet
  • Krav til dramaet
    • Tragedie og komedie kunne ikke blandes
    • en hovedhandling, avgrenset tidsrom (en dag eller et døgn), foregå på et sted
  • Moliere og Racine (forfattere)
  • Danmark- Norge har Ludvig Holberg (1684-1754) og Johan Herman Wessel
  • Ny følsomhet
    • Jean Jacques Rousseau hevdet at sivilisasjonen hadde ødelakt den sanne menneskenaturen
  • Det Norske Selskab
    • Ble opptatt av den gamle greske og romerske hyrdedikningen
      • Hyller det enkle livet på landet, vennskapet, kjærligheten og de små gleder i livet
      • Drikkevisene hadde lang tradisjon i den antikke litteraturen, og slike viser ble en favorittsjanger i denne perioden
  • Samtiden preget av politisk uro
    • Det Norske Selskab var patriotiske og drømte om løsrivelse